Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Raadhuis Halfweg deels langzamerhand weer in gebruik

vrijdag 23 november 2018

Burgemeester Pieter Heiliegers is blij om te kunnen melden dat een aantal delen van het gebouw vanaf 27 november stap voor stap weer in gebruik genomen kunnen worden als werk- en vergaderlocatie. De laatste reguliere raadsvergadering van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is als eerste aan de beurt in het oude raadhuis in Halfweg.

“Het duurt nog wel een paar maanden voordat we aan de balies van burgerzaken in Halfweg inwoners en ondernemers weer van dienst kunnen zijn”, vertelt de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. “De oude balies zijn gevestigd in het deel van het pand dat ernstig is beschadigd. De balies van burgerzaken krijgen daarom een andere plek in het raadhuis. Daarvoor moet een nieuwe, beveiligde glasvezelverbinding aangelegd worden en moeten er nieuwe balies worden gerealiseerd met de benodigde voorzieningen. Dat kost tijd. Inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen zolang gelukkig in het raadhuis in Hoofddorp terecht. En inwoners van het noorden van Haarlemmermeer vanzelfsprekend ook.”

 

Politie

Het politiesteunpunt Halfweg verhuist vanaf de Julianastraat naar het linkerkantoordeel van het raadhuis. De politie is daar vanaf 11 december operationeel. Door het politiesteunpunt in het raadhuis blijft de politie zichtbaar aanwezig voor inwoners. Zij kunnen nu op afspraak voor politiezaken in het raadhuis terecht. Zo is het politiesteunpunt een uitbreiding van de overheidsdienstverlening. En als het nodig is, is er sneller persoonlijk contact tussen politie en gemeente. De politie is bereikbaar via 0900 8844 of bij spoed via 112. Aangifte doen kan via internet en telefoon.

 

Werken en vergaderen

Vanaf 7 december kan het oude deel van het raadhuis weer gebruikt worden voor vergaderen en werken. In het monumentale deel van het raadhuis zijn dan ook werkplekken voor medewerkers van de gemeente ingericht. In het linkerdeel van het gebouw nemen binnenkort ook de brugwachters weer hun intrek. Helaas kunnen zij op dat moment de bruggen nog niet vanuit die plek op afstand bedienen. Daarvoor is een beveiligde glasvezelkabel nodig vergelijkbaar met die voor de balies van burgerzaken.

 

Sinds september gesloten

Sinds half september is het hele raadhuis gesloten. Alle vergaderingen en trouwerijen zijn verplaatst, de balies van burgerzaken zijn tijdelijk verhuisd naar het raadhuis in Hoofddorp en voor de werkplekken van bestuurders en medewerkers is tijdelijk een andere locatie gevonden. Reden voor de plotselinge sluiting was ernstige schade aan de fundering van het kantoorgedeelte aan de rechterzijde van het kantoordeel van het raadhuis. De bouwkundige staat van dat deel van het raadhuis is nog steeds slecht. Het is gevaarlijk om dat deel van het pand te betreden.

 

Gas, water en elektriciteit

De afgelopen periode is onderzocht welke delen van het raadhuis wél gebruikt kunnen worden. Vervolgens zijn de werkzaamheden van start gegaan om dat gebruik ook mogelijk te maken. Verwarming, elektriciteit, water, internet en het beveiligingssysteem moesten opnieuw worden aangelegd of aangesloten omdat deze voorzieningen in het beschadigde deel het pand binnenkomen en daar ook de serverruimte en de ketelruimte zijn. Voor het gebruik van het oude raadhuis en het linkerkantoordeel als werk- en vergaderlocatie is dat inmiddels geregeld.

 

Trouwerijen

Voor huwelijksvoltrekkingen op deze locatie maakt burgerzaken nog geen afspraken. Vanwege werkzaamheden aan het gebouw is het raadhuis daarvoor op dit moment nog niet geschikt.