Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Nieuws

Ga stemmen op 15 maart!

woensdag 08 maart 2017

Op 15 maart 2017 is het weer zo ver: de verkiezingen voor de Tweede Kamer. U kiest dan voor de komende vier jaar de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Van de gemeente heeft u een stempas en een kandidatenlijst ontvangen. De stempas is persoonlijk. Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder mag stemmen voor de verkiezingen.

Voor meer informatie kijk op www.haarlemmerliede.nl/stemmen

De stembureaus in de gemeente zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. U kunt in elk stemlokaal in de gemeente stemmen. De stembureaulocaties in onze gemeente zijn het gemeentehuis in Halfweg, buurthuis De Stoep in Haarlemmerliede en het Dorpscentrum Spaarndam. Deze locaties vindt u ook op de achterkant van de kandidatenlijst.

Stemmen in een andere gemeente

In de Kieswet staat dat u met uw stempas kunt stemmen in ieder stembureau binnen de gemeente. Wilt u in een andere gemeente uw stem uitbrengen, dan moet u een kiezerspas aanvragen. Zodra u de stempas heeft ontvangen, kunt u tot 14 maart 2017 uw stempas laten omzetten in een kiezerspas. U moet hiervoor persoonlijk naar de balie van de afdeling Burgerzaken komen. Een afspraak maken is niet nodig. De stempas wordt ter plekke omgezet in een kiezerspas.

Stempas kwijt of niet ontvangen

Heeft u uw stempas verloren of bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u een duplicaat stempas aanvragen tot en met 14 maart 2017. Dit kan bij de afdeling Burgerzaken. Mocht u hierna uw oude stempas terugvinden, dan kunt u daar niet meer mee stemmen. Stemmen kan alleen met de nieuwe stempas.

Verhinderd om te stemmen

Bent u op 15 maart 2017  wegens een andere reden in het buitenland of bent u verhinderd, dan kunt u een ander een volmacht geven. U laat deze persoon dan voor u stemmen. U vult hiervoor de achterkant van uw stempas in en u geeft deze ingevulde kaart én een kopie van uw legitimatiebewijs aan deze kiezer mee. Deze kiezer moet wel in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude staan ingeschreven en ook diens handtekening op de stempas plaatsen. Deze machtiging kunt u doorgeven tot op de dag van de verkiezingen.

Hoe werkt het stemmen

Om te kunnen stemmen moet u uw stempas en uw legitimatie (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) meenemen. Uw legitimatiebewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. U ontvangt dan een stembiljet. In het stemhokje maakt u het vakje voor de kandidaat van uw keuze rood. Daarna doet u uw stembiljet in de stembus. 

Meer informatie

Mocht u meer willen weten over de verkiezingen of over stemmen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente via telefoonnummer 020 4079000 of via email: burgerzaken@haarlemmerliede.nl

Meer over de tweede kamerverkiezingen:
www.tweedekamer.nl/zo-werkt-de-kamer/tweede-kamerverkiezingen-2017