Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Column wethouder Raymond van Haeften

woensdag 19 april 2017
Wethouder zet mevrouw Schindeler in het zonnetje

Gezellig op de koffie

Op uitnodiging van Magne de Kreek, welzijnscoach en buurtcoach van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, ben ik op woensdagochtend 5 april op de koffie gegaan bij mevrouw Schindeler in Spaarndam. Als je op de koffie wordt uitgenodigd, ga je niet met lege handen. Dus met een mooie bos bloemen in mijn hand ging ik naar Spaarndam. Benieuwd naar wat ik zou aantreffen. Want mevrouw Schindeler organiseert wekelijks koffiebijeenkomsten. Dat doet zij voor buurtbewoners. Voor mensen die hier behoefte aan hebben. En zij doet het volledig vrijwillig.

Rond 10.00 uur belde ik aan op de IJdijk 20 in Spaarndam waar ik welkom werd geheten door mevrouw Schindeler. Ik ontmoette hier een groep van acht buurtbewoners. De mensen zaten al lekker aan de koffie. En: er stond zelfgebakken tulband op tafel! Natuurlijk was er voldoende te bespreken en de aanwezigen namen de gelegenheid te baat om met mij en de aanwezige welzijnscoach in gesprek te gaan. Er kwamen veel onderwerpen aan de orde en het was een geanimeerd gesprek. 

Ik was blij verrast. Zoals deze betrokken bewoonster uit Spaarndam met koffie, thee en koek er elke week weer een gezellige bijeenkomst van maakt. Daar ben ik als wethouder van deze gemeente trots op. Deze mensen die zich geheel belangeloos inzetten, alleen omdat ze zien dat anderen hier behoefte aan hebben. Hiermee trekken zijn mensen uit een isolement, helpen zij om de eenzaamheid van mensen te verminderen. Een geweldig particulier initiatief, een schot in de roos en wat mij betreft een voorbeeld voor anderen. Mevrouw Schindeler laat zien hoe een kleine moeite leidt tot een heel groot plezier. Zij zorgt ervoor dat mensen in haar omgeving op een laagdrempelige manier meer sociaal contact hebben.

Bent u geïnspireerd geraakt door het verhaal van mevrouw Schindeler en heeft u ook een idee? Aarzel niet en probeer het in de praktijk te brengen. Er zijn altijd wel mogelijkheden voor ondersteuning, hetzij uit uw eigen netwerk, maar wellicht ook via de gemeente.

En woont u in de buurt en heeft u zin om eens aan te sluiten voor een kopje koffie en een praatje op de woensdagochtend? Aarzel niet en ga langs. Er is altijd plaats. En geloof me: de koffie smaakt prima!

Raymond van Haeften
Wethouder

Lees meer over de koffieochtend bij mevrouw Schindeler