Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Nieuws

Op weg naar de samenvoeging

woensdag 17 mei 2017
Wethouder Bob Graal

Column wethouder Bob Graal

Het gaat voor velen nog ongemerkt maar na het besluit om samen te gaan met Haarlemmermeer - per 1 januari 2018 werken we al met één ambtelijke organisatie - komen de eerste "wijzigingen" in zicht.  Onderstaand een voorbeeld van een van de vele wijzigingen.

Al vele jaren heeft onze gemeente twee overeenkomsten met de omgevingsdienst IJmond. Eén voor de uitvoering van de wettelijke milieutaken en de andere voor de inzet van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) in onze gemeente.

"Onze" BOA houdt zich bezig met handhaving op diverse gebieden zoals fietsparkeren bij het station, (alcohol)leeftijd controles bij evenementen, illegale dump van afval en hondenpoep.

De gemeente Haarlemmermeer heeft een hele afdeling BOA. We onderzoeken nu of de BOA’s van Haarlemmermeer per 1 januari 2018 de handhaving ook al in onze gemeente kunnen gaan doen. De uitdaging ligt in de overdracht naar Haarlemmermeer. Is er genoeg capaciteit om onze BOA-uren in te passen of betekent dit uitbreiding van personeel. Hoe wordt de planning van werkzaamheden geregeld en welke rapportage is er beschikbaar en, niet onbelangrijk, zijn er ook financiële consequenties.

De Omgevingsdienst IJmond stelt een Milieu-jaarprogramma en –jaarverslag op voor de uitvoering van wettelijke milieutaken. In 2018 zal dit de laatste keer zijn want vanaf 1 januari 2019 zullen wij (als nieuwe gemeente) over gaan naar een andere regio voor de uitvoering van deze wettelijke Milieutaken. Dan nemen wij dus afscheid van de Omgevingsdienst IJmond.

Als wethouder krijg ik de komende periode steeds meer met dit soort zaken te maken. Dit vergt steeds meer afstemming met mijn collega wethouder uit de Haarlemmermeer. U ziet, wij blijven op weg naar de samenvoeging!

Bob Graal
Wethouder Haarlemmerliede en Spaarnwoude