Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Samen werken aan geluk

woensdag 11 oktober 2017
Raymond van Haeften

Vorige week was ik aanwezig bij een conferentie in Schagen die als titel had meegekregen “Lokaal sturen op geluk”.

Gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren waren massaal naar Schagen gekomen om met elkaar te praten over hoe gemeenten kunnen bijdragen aan het welzijn van de inwoners. Het bracht bij mij de vraag naar boven: “Wat maakt ons gelukkig en hoe meet je dat?”

Nog meer dan het zoeken naar het antwoord was de vraag: wat kan de gemeente aan het geluk van inwoners bijdragen? Ruut Veenhoven, ‘geluksprofessor’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft geluk internationaal onderzocht. Conclusie: meer welvaart leidt tot kortstondig geluk en dat verdwijnt weer, maar een betere overheid leidt tot blijvend geluk van de inwoners en ondernemers.

Als wethouder kan ik een mens niet gelukkig máken. Ik heb wel invloed op de omstandigheden van mensen, je kunt wel de bedding maken, zodat een ander daarin gelukkig kan zijn. Zoals de gemeentesecretaris van Schagen, Nico Swellengrebel, het toelichtte: als je van een taartdiagram een punt van misschien nog geen procent neemt, is dat het deel van het leven waarop de overheid invloed heeft. Maar dat deel van het leven gaat wel over ouders, kinderen, buren, je straat, je reizen, auto, werk en onderdak. Dat raakt mensen heel persoonlijk, het komt heel dichtbij en de inwoners hebben daar geen keuze in, ze kunnen voor deze zaken niet elders shoppen. Voor ons gemeenten is het ‘adel verplicht’, je bent verantwoordelijk en daarom moet je het als gemeente ook knettergoed doen.

Alles wat we doen en laten in de gemeente moet wat mij betreft bijdragen aan het geluk van onze inwoners. Als we dat goed doen dan kunnen we samen het geluksniveau in Haarlemmerliede en Spaarnwoude verhogen.

Raymond van Haeften