Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Wethouder Van Haeften deelt mantelzorgcompliment uit aan Barbara Dijkzeul

maandag 13 november 2017
Wethouder Raymond van Haeften reikt het mantelzorgcompliment uit

Wethouder Raymond van Haeften spreekt namens het college zijn waardering uit voor de inzet van mantelzorger Barbara Dijkzeul uit Haarlemmerliede.

Op de dag van de mantelzorger, 10 november 2017, is er extra aandacht voor de inzet van mantelzorgers  in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Symbolisch namens alle mantelzorgers neemt Barbara het mantelzorgcompliment in ontvangst. Dit jaar zijn zo’n 100 mantelzorgers aangemeld door mensen uit hun omgeving. Ze ontvangen allemaal het mantelzorgcompliment: VVV bonnen ter waarde van € 80,--.

Barbara Dijkzeul is mantelzorger voor haar pleegbroer, die al langdurig bij hen woont. Het hele gezin is al vele jaren mantelzorger voor diverse  pleegkinderen. Soms is dat best heftig, en heeft het veel impact op de familie. Ook was het gezin jaren beschikbaar voor ‘noodbedden’ in de pleegzorg. Dan konden ze midden in de nacht gebeld worden om kinderen op te vangen. Voor Barbara betekende dit dat ze soms haar eigen kamer moest afstaan, zodat de pleegkinderen samen konden slapen op één kamer.

Barbara: “Ik ben blij met mijn broertje, en nu ik zelf een auto heb gaan wij samen vaak op pad, om bijvoorbeeld de honden uit te laten.”

Mantelzorg
In Nederland zorgen ruim vier miljoen volwassenen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. We noemen dit Mantelzorg. Mantelzorger is veelal geen vrije keuze: het overkomt je.

Dit jaar geven we extra aandacht aan jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar die thuis een verzorgende rol hebben voor een familielid met een beperking of chronische ziekte. Meestal zorgen zij voor een ouder, een broer of zus.

Ondersteuning
Het bieden van mantelzorg is waardevol, maar kan ook heel zwaar zijn. Graag wijzen we u erop dat in onze gemeente ondersteuning geboden wordt aan mantelzorgers, door
Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.tandemmantelzorg.nl of telefoon 023-89 10 610.