Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Nieuw kunstwerk voor Spaarndam

dinsdag 05 december 2017
Derk Reneman, Jan Jacobs Mulder, Pieter Heiliegers en Nikki Koot bij kunstwerk Paviljoen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst onthulde burgemeester Pieter Heiliegers op 2 december 2017 samen met kinderburgemeester Nikki Koot en Derk Reneman, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Haarlemmermeer het kunstwerk ‘Paviljoen’ aan de Floris Balthasarstraat in Spaarndam.

Het werk van de Haarlemse kunstenaar Jan Jacobs Mulder bestaat uit een piramidevorm met daarin een tafel met blokken. Inwoners van Spaarndam zijn bij de totstandkoming van het kunstwerk betrokken. Zij mochten kiezen wat er op de tafel in het kunstwerk zou komen: twee leeuwen of een reeks blokken. Het is dus met recht een kunstwerk voor en (een beetje) door de inwoners van Spaarndam. ‘Paviljoen’ vervangt het kunstwerk ‘Rust Roest’ van dezelfde kunstenaar. Dat was weggehaald omdat de ijzeren punten aan het werk gevaar konden opleveren.

 

Trots

Burgemeester Heiliegers zei trots te zijn op de kunst in zijn gemeente: “Sinds 2013 is het gelukt om in bijna alle kernen van onze gemeente meerdere kunstwerken te plaatsen. Wij willen dit graag voortzetten.” Wethouder Derk Reneman gaf aan dat de gemeente Haarlemmermeer, net als fusiepartner Haarlemmerliede en Spaarnwoude, kunst in de openbare ruimte hoog in het vaandel heeft staan.

 

WhatsApp-groep

De feestelijke bijeenkomst vormde tegelijkertijd de officiële aftrap van de WhatsApp-groep in Spaarndam waarmee inwoners de veiligheid in de buurt willen verbeteren. Initiatiefnemer Mark Hofmans kreeg de gelegenheid de app-groep onder de aandacht van de aanwezigen te brengen. Ondanks de kou was de bijeenkomst drukbezocht. Na de onthulling was er ruimte voor gezellig samenzijn met ‘Koek-en-Zopie’.

Op de foto ziet u van links naar rechts: wethouder Derk Reneman van Haarlemmermeer, kunstenaar Jan Jacobs Mulder en burgemeester Pieter Heiliegers en kinderburgemeester Nikki Koot. Foto: Jur Engelchor