Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Laatste nieuwjaarstoespraak burgemeester Heiliegers

dinsdag 09 januari 2018
Burgemeester Pieter Heiliegers

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 8 januari hield burgemeester Pieter Heiliegers volgens traditie zijn nieuwjaarstoespraak. Voor de laatste keer want per 1 januari 2019 is de samenvoeging met de gemeente Haarlemmermeer een feit. Lees hier de toespraak van de burgemeester.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Heiliegers

“Laat ik weer formeel starten. Geachte aanwezigen: inwoners, vertegenwoordigers van ondernemingen en organisaties, ereburger, onze kinderburgemeester, leden van de gemeenteraad en commissies van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, de twee wethouders en in het bijzonder -u heeft de vlag al kunnen zien wapperen buiten- de raads- en collegeleden uit Haarlemmermeer. Ik wens u allen, mede namens het gemeentebestuur een gelukkig en gezond 2018.

Zoals ieder jaar is dit de periode waarbij we weer terugblikken en vooruitkijken. We maken de balans op. Wellicht heeft u al goede voornemens uitgesproken. Misschien herkenbaar voor de senioren onder ons: zoals Wim Kan het al eens zei. ”Over de drempel… waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe?” Die voornemens. We doen dat zakelijk en privé met familie en geliefden. We staan stil bij fijne momenten, maar ook bij trieste. Zo waren we geschokt door het dodelijk verwonden van het meisje Kardelen. De dader, haar vader, maakte daarna een einde aan zijn eigen leven. Zij zat op de Margrietschool in Halfweg. Er zijn stiltebijeenkomsten op school en bij de Boeldag geweest. Of het overlijden van de in het dorp Haarlemmerliede zo actieve en geliefde Jan van Schie, onze collega Peter Broere en Wmo-raadslid Don Asser.

Het andere uiterste gebeurt gelukkig ook. Trots zijn we op sporter Anna Roelofs uit Spaarndam. Zij won samen met de estafetteploeg zilver op de vier keer 100 meter tijdens het European Youth Olympic Festival in het Hongaarse Gyor. Komt de nieuwe Dafne Schippers uit ons dorp? Wethouder van Sport, Raymond van Haeften, reikt haar nu een bos bloemen uit.

Het zijn slechts enkele voorbeelden. Ik besef dat er in ieders omgeving vreugde en soms verdriet is. Dan is het fijn als je mensen om je heen hebt die je liefhebben. Dat kan ook met nieuwe mensen, nieuwe vrienden uit de buurt of op je werk. Zo sprak onze koning -weliswaar in een ander verband- over dat er veel gemeenschappelijks blijkt te zijn tussen mensen, waar vandaan ze ook komen. “Ga niet op zoek naar een breder ik, maar naar een groter wij." zei hij. Een uitspraak die ik van harte onderstreep.

Laat ik stilstaan bij het ‘nu’-moment.
Dit jaar bestaan we 155 jaar en ouder worden we niet. We vieren nog één keer -weliswaar bescheiden- onze verjaardag. Maar we luiden het samengaan met de gemeente Haarlemmermeer wat grootser in. Een markant tijdperk stopt over exact 357 dagen.
Het einde van een zelfstandige gemeente betekent dat een aantal zaken voor het laatst gebeuren. Daarmee wordt ook geschiedenis geschreven: een laatste raadsvergadering, laatste kinderburgemeester: Nikki Koot, laatste gemeentegids, geen verkiezingen op de reguliere datum… voor ons pas op 21 november, uw laatste burgemeester, deze laatste nieuwjaarsreceptie. Ik schreef er al over in mijn column in onze nieuwsbrief. Dat gevoel van ”Los Laten”. Ik heb er moeite mee. De afgelopen dagen heb ik samen met de wethouders Bob Graal en Raymond van Haeften onze ambtelijke ondersteuning moeten loslaten. Immers, sinds deze week zijn de medewerkers in dienst van Haarlemmermeer. We zijn trots op ze en ik wil ze via deze laatste nieuwjaarstoespraak hartelijk bedanken voor hun inzet. En zijn ze dan echt weg? Neen. De meesten gaan over naar Hoofddorp. Hoe zit het overigens met de ondersteuning van de gemeenteraad? En kan ik als inwoner of ondernemer nog wel met ambtenaren spreken?

Dat laatste: ‘Ja’. Volmondig Ja. Natuurlijk blijven wij als Haarlemmerliede en Spaarnwoude nog het gehele jaar 2018 bestaan. We blijven dus telefonisch bereikbaar alsook via e-mail. Afspraken aan de burgerbalie van dit huis in Halfweg blijven. Sterker nog, nu met nog meer dienstverlening ook op het vlak van bewoners- en ondernemersondersteuning. Daar hebben we zojuist de feestelijke opening voor gedaan.

Ook in 2018 gaan we verder met de uitvoering van een aantal projecten waar we in deze collegeperiode voortvarend aan begonnen zijn en nu willen afmaken! Dan gaat het bijvoorbeeld over het opknappen en leefbaarder maken van de N200 autoweg, het Integraal Kind Centrum, nieuwe kunstwerken in de wijken, subsidieaanvraag Schiphol voor ‘Hartje Spaarndam’, om er maar een paar te noemen. Dit jaar nog onder leiding van de huidige wethouders en de gemeenteraad.

Wordt het dan drukker? Nee, eerder rustiger voor ons als College zo’n laatste jaar. We ronden de zaken af waar we aan begonnen zijn en starten geen nieuwe dingen is het motto.

Voor de wethouders verandert er overigens meer. De adviezen en ondersteuning komen nu van andere ambtenaren. Tevens gaat er nauwer samengewerkt worden met de wethouders van Haarlemmermeer. Veel beleid zal namelijk in aanloop naar de fusiedatum van 1 januari 2019 samengevoegd worden. Daartoe is er behoorlijk wat afstemming nodig. Daar merkt u niets van. Althans. Wat u wel gaat merken is dat de dienstverlening beter kan zijn. Daar is de fusie onder andere voor bedoelt.

En ikzelf?  Ik zal ook meer samenwerken met ‘Hoofddorp’. Nu niet meer met mijn zeer gewaardeerde collega Theo Weterings. Die is vertrokken naar de gemeente Tilburg. Onno Hoes is onlangs aangetreden als waarnemend burgemeester. Een uitstekende collega die ook vol de schouders onder het fusieproces zet. Met hem is het fijn samenwerken heb ik al gemerkt. Vaak krijg ik de vraag ”Wat gaat u straks doen?” Ik word nog weleens gepolst of ik terugkom in het bedrijfsleven. Nee zeg ik dan. Althans, zeg nooit nooit, maar ik heb het enorm naar mijn zin in het Openbaar Bestuur in deze functie. Ik zal mij dan ook verder gaan oriënteren op mogelijkheden in een nieuwe gemeente.  Het wordt vervolgd.

Maar bovenal ter afsluiting: een wens en een boodschap.
Eén van de 11 kernwaarden van onze gemeente is het behouden van identiteit van onze dorpen en buurtschappen. Natuurlijk zijn wethouders volop zichtbaar en is uw burgemeester ‘t boegbeeld in de gemeente. Maar u, u maakt vooral de gemeenschap en werkt aan de identiteit ervan. 
Zet dat alsjeblieft voort. Samen straks in de nieuwe gemeente naar een groter WIJ.

Laten we het glas heffen. Op een gezond en gelukkig nieuw jaar!"

Pieter J. Heiliegers
Burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude (2013-2019)
Uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2018