Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Wethouders Graal en Van Haeften aanwezig bij herdenking Februaristaking

woensdag 28 februari 2018
Wethouders Bob Graal en Raymond van Haeften bij de herdenking van de Februaristaking

Op 25 februari legden de wethouders Bob Graal en Raymond van Haeften een krans namens de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Jaarlijks wordt de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. Op 25 februari 1941 was Amsterdam in de greep van een algemene werkstaking uit protest tegen de jodenvervolgingen. Een dag later breidde de staking zich uit tot de Zaanstreek, Kennemerland (Haarlem en Velsen), Hilversum, Utrecht en Weesp. In de hoofdstad kwam het openbaar vervoer tot stilstand en werd ook bij nagenoeg alle andere gemeentelijke diensten het werk neergelegd. Er werd gestaakt bij de scheepsbouw en metaalbedrijven in Noord, bij Hollandia-Kattenburg, en ook bij grootwinkelbedrijven als de Bijenkorf. In de hele stad werden winkels en kantoren gesloten. Vele scholieren verlieten hun klaslokalen. Duizenden mensen bewogen zich die dag door het centrum van de stad. Het opgekropte gemoed zocht een weg zich te uiten tegen de Duitse bezetters, die op 10 mei 1940 ons land hadden overvallen en steeds openlijker hun regime wilden opdringen.

De Herdenking Februaristaking is in 2018 ook het startpunt van het ‘Jaar van Verzet’. Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in 2018 centraal tijdens het Jaar van Verzet. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met – en na laten denken over – verzet. Uiteenlopende verzetsverhalen van toen zetten aan tot nadenken over de betekenis daarvan voor de wereld van nu.