Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Belang van groen is hier nadrukkelijk voelbaar

donderdag 12 juli 2018
Burgemeester Pieter Heiliegers bij de Houtrakkerbeemden.

Burgemeester Pieter Heiliegers bij de Houtrakkerbeemden. Foto: Jur Engelchor

Regelmatig wandelt burgemeester Pieter Heiliegers met zijn vrouw José door het drassige gebied van de Houtrakkerbeemden. De burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude vertelt over zijn favoriete plek, waar het belang van groen misschien wel het meest nadrukkelijk voelbaar is.

Dit langgerekte lint van plassen en plasjes is vanaf de Ringweg, die rondom de Inlaagpolder loopt, goed te overzien. Meer dan eens ziet burgemeester Heiliegers buizerds een duikvlucht maken naar Noorse woelmuizen laag bij de grond.

Heiliegers:

"Om je heen kijkend zie je de weidsheid van dit bijzondere stukje natuur. Tegelijkertijd tekenen de olietanks van het Amsterdamse havengebied zich af tegen de horizon en hoor je hoe vliegtuigen die langs het Noordzeekanaal Nederland binnenvliegen zich klaarmaken voor hun landing op Schiphol."

Met stip op één

De inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude hechten veel waarde aan de groene buffer die ingeklemd ligt tussen alle stedelijke drukte.

"Op de vraag welke onderwerpen belangrijk waren in de oriënterende gesprekken met andere gemeenten over een mogelijke fusie, bleek behoud van dit gebied prioriteit nummer één."

De druk om ruimte te geven aan industrie en andere bouwplannen is groot, maar de Houtrakkerbeemden vormen een belangrijke schakel in het behoud van dit natuurgebied. Heiliegers is blij dat Haarlemmermeer oog heeft voor het belang van natuurwaarde.

Hapje voor lepelaars

"Ooit maakte dit gebied onderdeel uit van het Oer-IJ, dat net als het Haarlemmermeer een grote waterplas was. Door de aanleg van het Noordzeekanaal en het droogmalen van de buitenliggende polders, zijn de Houtrakkerbeemden ontstaan. Een duidelijke parallel met de historie van Haarlemmermeer." 

Voor een goede afwatering zijn destijds verschillende zijkanalen gegraven. Het water dat uit Zijkanaal C komt, is brak waardoor het gebied aantrekkelijk is voor verschillende vogelsoorten.

"De lepelaarskolonie uit Haarlem komt speciaal hiernaartoe voor haar voedsel!"

Central Park

Heiliegers vindt het jammer dat de Houtrakkerbeemden voor veel mensen onbekend gebied is.

"Onbekend maakt vaak onbemind, terwijl dit onterecht is. Raadslid Theo van Heese noemt het landschap heel treffend een soort Central Park tussen de grote steden Amsterdam en Haarlem."

Ondanks dat in verschillende overeenkomsten het groene karakter van het gebied is vastgelegd, hoopt Heiliegers dat de mensen zelf altijd het belang ervan blijven uitdragen.

"Dat is de basis van alles. Het zou mooi zijn als dit blijft bestaan."

Mijn Haarlemmermeer

Haarlemmermeer fuseert op 1 januari 2019 met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De acht huidige wethouders en twee burgemeesters vertellen in de serie ‘Mijn Haarlemmermeer’ over hun bijzondere plek in de nieuwe gemeente die het bezoeken waard is. Deze week: burgemeester Pieter Heiliegers van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Woensdag 21 november zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer.