Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

De Ride for the Roses

woensdag 12 september 2018
wethouder Raymond van Haeften

Column wethouder Raymond van Haeften   In de zomer van 1997 werd ik door twee ingewijden in de professionele wielerwereld benaderd met de vraag of ik iets zag in het idee om de Ride for the Roses in Nederland te organiseren voor KWF Kankerbestrijding. Ik was destijds hoofd fondsenwerving bij dit goede doel en aangezien mijn schoonfamilie ook aan deze sport deelnam zag ik wel iets in het idee.

Lance Armstrong won dat jaar de Tour de France en iedereen bewonderde hem vanwege het feit dat hij zaadbalkanker had overwonnen. Lance had het jaar ervoor in zijn woonplaats Austin zelf de Ride for the Roses georganiseerd en veel professionele collega’s fietsten graag met hem mee. Na zijn huldiging in Parijs hebben wij Lance gevraagd of hij het goed vond zijn idee naar Nederland te halen. Zo kon het gebeuren dat in het najaar van 1998 de eerste Ride for the Roses werd gereden. Wij startten toen vanuit de RAI in Amsterdam en er deden naast zo’n 3.500 amateurs en ook grote namen mee als Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Steven Rooks, Hennie Kuiper en Erik Breukink.

Herman Brood maakte nog een geweldig schilderij dat na afloop werd geveild voor het goede doel. De Ride werd een geweldig succes en in het jubileumjaar van KWF in 1999, “50 jaar kankerbestrijding” vertrok de tweede editie vanuit het Velodrôme in Amsterdam. Afgelopen weekend was het precies twintig jaar geleden dat voor het eerst geld werd ingezameld met duizenden fietsers. Met een brok in mijn keel hoorde ik afgelopen zondag voor de start in het Expocenter in Vijfhuizen het traditionele Ride-lied van Bette Midler: The Rose. Geweldig te zien wat dit lied doet met alle rijders en organisatoren en precies zoals ook de eerste keer kregen alle deelnemers bij aankomst een roos in plaats van een speldje.

Ruim 5.000 fietsers haalden zondag ruim € 520.000 op. Dat bracht het totaal op € 14 miljoen in twintig jaar. Een resultaat om trots op te zijn. Heeft u meegefietst? Hartelijk dank daarvoor.

Raymond van Haeften
Wethouder Haarlemmerliede en Spaarnwoude