Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Column wethouder Bob Graal

woensdag 07 november 2018
wethouder Bob Graal

De herfst   Na een lange warme en droge zomer komt langzamerhand de herfst dan toch in beeld. Niet dat je dat nu al merkt aan de temperaturen. Je hoort nog veel mensen over de nog steeds hoge temperaturen. En waar je komt hoor je de opmerkingen over klimaatverandering. Wat wel een aankondiging is van de herfst is het vallen van de bladeren.

Als wethouder ben ik onder andere verantwoordelijk voor ‘groen’. Dus het vallen van blad heeft natuurlijk ook mijn speciale interesse. Ook de overlast die daar soms bij hoort. Zo hoorde en las ik in de afgelopen periode weer over gevolgen van bladval met name op fietspaden. Het (elektrische) fiets gebruik is de afgelopen jaren fors toegenomen. Als je ‘s morgens vroeg langs of op een fietspad rijdt, zie je dat het behoorlijk druk is op een (soms smal) fietspad. Dan is het vaak slalom fietsen als je met je elektrische fiets de traditionele fietser voorbij snort. En daar gaat het soms dan ook weleens flink mis, zeker als het blad op het fietspad ook nog eens zorgt voor een gladde ondergrond. Dat leidt tot slippartijen, je belandt met je fiets in de greppel of soms nog erger.

Wellicht is het een oplossing om de elektrische fiets in de herfst te voorzien van een elektronische bladblazer. Op die manier krijg je een schoon fietspad maakt en de de fietsveiligheid neemt toe. Wat ook zeker helpt bij het vergroten van de veiligheid is een goede fietsverlichting. En tenslotte, zeker niet onbelangrijk: NIET appen op de fiets. Ik wens u nog vele veilige fietskilometers toe.