Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Gebruik van raadhuis Halfweg

In september is ernstige schade ontstaan aan het rechter kantoorgedeelte van het raadhuis in Halfweg. Dat is de westzijde van het gebouw en het deel met de balies van burgerzaken. De fundering van dit kantoorgedeelte is beschadigd en het kantoordeel is verschoven.

Daarom is besloten om het hele raadhuis voorlopig te sluiten. Op dit moment kunnen daar geen vergaderingen en trouwerijen plaatsvinden. Ook zijn de balies van burgerzaken buiten gebruik en kunnen bestuurders en medewerkers van de gemeente en de brugwachter niet aan het werk in het gebouw.

 

Onderzoek

 

Bouwtechnisch onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het rechter kantoordeel zo ernstig is beschadigd dat het te gevaarlijk is om dit deel van het gebouw te betreden. Dat deel blijft daarom gesloten. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het oude raadhuis niet is beschadigd en dat het linkerkantoordeel ook weer in gebruik genomen kan worden. Wanneer precies, is nog onduidelijk. Er is daar namelijk op dit moment geen gas, elektriciteit, water of internet. Al deze nutsvoorzieningen komen in het westelijke deel het pand binnen en daar zijn ook de serverruimte en de ketelruimte. De nutsvoorzieningen en de ICT-voorzieningen zijn daarom afgesloten. Dat betekent dat gas, elektriciteit, water en internet voor het oostelijk kantoordeel en het oude raadhuis aangelegd moeten worden.

 

Rijbewijs of paspoort ophalen of aanvragen?

 

De balies van burgerzaken in het raadhuis van Halfweg kunnen voorlopig niet gebruikt worden. Inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen voor het aanvragen en ophalen van een paspoort of rijbewijs en andere burgerzaken terecht in het raadhuis in Hoofddorp. Daar is een balie voor hen ingericht. Inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen telefonisch een afspraak maken voor burgerzaken via nummer via 020 407 9000. De openingstijden zijn dezelfde als tot nu toe in Halfweg: maandag tot en met vrijdag van 9.00-13.00 uur en op dinsdagavond van 17.00-20.00 uur. Inwoners van het noorden van Haarlemmermeer kunnen terecht bij de balies van de gemeente op Schiphol, in Hoofddorp en in Nieuw-Vennep.

De gemeente onderzoekt nu wanneer de balies op een andere plek in het gebouw een plek kunnen krijgen. Dat kan even duren omdat er een beveiligde glasvezelkabel aangelegd moet worden om onder meer paspoorten en rijbewijzen uit te geven. De aanleg van die kabel duurt enkele maanden.

 

Verkiezingen 21 november

 

Vanwege de schade aan het raadhuis van Halfweg is daar op woensdag 21 november geen stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Halfweg zijn wel twee andere stembureaus:

·         Basisschool Jong Geleerd: Schoolstraat 5

·         Jeugdvereniging Don Bosco: Dr. Schaepmanstaart 5

Inwoners van Halfweg kunnen ook in een van de stembureaus in Zwanenburg of elders in Haarlemmermeer of Haarlemmerliede en Spaarnwoude hun stem uitbrengen.

 

Werken en vergaderen in het oude raadhuis

 

De medewerkers van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude die hun kantoor nog in Halfweg hadden, werken voorlopig in Hoofddorp. Als alle voorzieningen zoals verwarming, elektriciteit, beveiliging en internet geregeld zijn, krijgen zij een werkplek in het oude raadhuis. Dan kan daar ook weer vergaderd worden. Wanneer dat is, is nu nog niet bekend. Er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de laatste reguliere raadsvergadering van Haarlemmerliede en Spaarnwoude daar op dinsdag 27 november kan plaatsvinden.

 

Trouwerijen

 

Om trouwerijen te laten plaatsvinden in het oude raadhuis, moeten niet alleen verwarming, elektriciteit én toegang voor mindervaliden geregeld zijn, ook moeten de trouwerijen geen hinder ondervinden van werkzaamheden. Wanneer het oude raadhuis weer gebruikt kan worden als trouwlocatie is nu nog niet bekend.

 

Brugwachter en politie

 

Het is de bedoeling dat de brugwachter en de politie weer terugkeren in het oostelijk kantoordeel. De beschadiging is hier beperkt. De brugwachter is overigens ook afhankelijk van de beveiligde glasvezelverbinding. Tot die is gerealiseerd, bedient hij de bruggen dus handmatig.

 

Eerdere nieuwsberichten:

20 september 2018: https://www.haarlemmerliede.nl/actueel/nieuwsbericht/archive/2018/09/article/andere-locatie-raadsvergadering-1553.html

26 september 2018:
www.haarlemmerliede.nl/actueel/nieuwsbericht/archive/2018/09/article/raadhuis-halfweg-voorlopig-gesloten-1551.html

18 oktober 2018:
https://www.haarlemmerliede.nl/actueel/nieuwsbericht/archive/2018/10/article/update-schade-raadhuis-in-halfweg-1567.html

24 oktober 2018:
https://www.haarlemmerliede.nl/actueel/nieuwsbericht/archive/2018/10/article/andere-locatie-raadsvergadering-1572.html

24 oktober 2018:
https://www.haarlemmerliede.nl/actueel/nieuwsbericht/archive/2018/10/article/meest-gestelde-vragen-sluiten-raadhuis-halfweg-1556.html

25 oktober 2018:
https://www.haarlemmerliede.nl/actueel/nieuwsbericht/archive/2018/10/article/meest-gestelde-vragen-sluiten-raadhuis-halfweg-1569.html

  

 

 

Veelgestelde vragen

Waarom is het raadhuis in Halfweg gesloten?

 

Op dinsdag 18 september bleek dat er ernstige schade is ontstaan aan het kantoorgedeelte aan de westzijde van het raadhuis in Halfweg. Dat is het deel waar onder meer de balies zijn gevestigd. De fundering van dit kantoordeel is beschadigd en het kantoordeel is gaan verschuiven. Daarom is woensdag 19 besloten om het raadhuis tot nader orde te sluiten.

 

Hoe zit het met het oude deel van het raadhuis?

 

Het oude, monumentale deel van het raadhuis is niet beschadigd

 

Wat is de oorzaak van de schade?

 

De komende periode wordt onderzocht wat de oorzaak is van de schade. Het gaat overigens niet om werkzaamheden van de gemeente of aan het raadhuis.

 

Hoe lang is het raadhuis buiten gebruik?

 

Op dit moment is nog niet bekend hoe groot de schade is aan het gebouw en hoe ingrijpend de herstelwerkzaamheden zijn.

 

Wordt het pand nu gesloopt?

 

Daar is nu geen sprake van. Er wordt onderzocht wat de oorzaak is van de schade en hoe het pand kan worden hersteld.

 

Kunnen er trouwerijen plaatsvinden in het oude raadhuis?

 

Op dit moment kunnen er geen huwelijken worden gesloten in het raadhuis in Halfweg. Het oude raadhuis is nog niet in gebruik omdat er nog geen elektriciteit en verwarming is. Het raadhuis wordt mogelijk op korte termijn weer in gebruik genomen voor vergaderingen en als werkplek. Omdat er nog wel werkzaamheden plaatsvinden, is het oude raadhuis nog niet geschikt als trouwlocatie.

 

Waar kunnen inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude terecht voor burgerzaken of andere diensten van de gemeente?

 

Voor alle diensten van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen inwoners terecht in het raadhuis van Haarlemmermeer, Raadhuisplein 1, 2132 TZ in Hoofddorp. Een afspraak maken voor burgerzaken kan telefonisch via nummer via 020 407 9000. De openingstijden zijn dezelfde als tot nu toe in Halfweg: maandag tot en met vrijdag van 9.00-13.00 uur en op dinsdagavond van 17.00-20.00 uur. Het adres is: Raadhuisplein 1, 2132 TZ in Hoofddorp.

 

Waar kunnen inwoners van het noorden van Haarlemmermeer terecht voor burgerzaken?

 

Inwoners van het noorden van Haarlemmermeer kunnen natuurlijk altijd terecht in Hoofddorp, op Schiphol en in het servicecentrum van Nieuw-Vennep.

 

Waar vinden de raadsvergaderingen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude plaats?

 

De raadsvergaderingen van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen voorlopig niet in het raadhuis in Halfweg plaatsvinden. Op gemeenteraad.haarlemmerliede.nl/Vergaderingen staat waar de vergaderingen wél plaatsvinden. Er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de laatste reguliere raadsvergadering van Haarlemmerliede en Spaarnwoude op dinsdag 27 november wél in het oude raadhuis van Halfweg gehouden wordt.

 

Waar kan ik nadere informatie vinden? Hoe kan ik op de hoogte blijven?

 

Deze lijst met vragen en antwoorden op www.haarlemmerliede.nl wordt bijgewerkt als er meer informatie is. De belangrijkste zaken worden ook gemeld via het Twitter-account en het Facebook-account van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.