Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Nieuwsbericht

Penning van Verdienste voor Cees van Kippersluis en Laura Kroon

woensdag 26 september 2018
Burgemeester Pieter Heiliegers, kinderburgemeester Nikki Koot, Cees van Kippersluis en Laura Kroon

Tijdens de informatiemarkt op 22 september werden twee inwoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude verrast door burgemeester Pieter Heiliegers. Zij kregen de Penning van Verdienste. Cees van Kippersluis en Laura Kroon, beiden uit Spaarndam, schreven hiermee geschiedenis: zij zijn de laatsten die deze onderscheiding van de gemeente krijgen. (foto: Jur Engelchor)

Zoals veel vrijwilligers zijn zij het cement van de samenleving. Zoals burgemeester Heiliegers het verwoordde in zijn toespraak: “Zonder vrijwilligers zouden veel evenementen niet mogelijk zijn, zoals dorpsfeesten, het runnen van bijvoorbeeld een dorpshuis, het organiseren van activiteiten voor jongeren of juist ouderen.”

Cees van Kippersluis
Cees van Kippersluis kreeg de onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk. Zo adviseerde hij burgemeester en wethouders als lid van de Milieuraad. Daarnaast is hijvoorzitter van de Parochiële Charitatieve Instelling, de PCI, de opvolger van de vroegere armenzorg. Binnen het CDA, afdeling Haarlemmerliede en Spaarnwoude, heeft de heer Van Kippersluis jarenlang een belangrijke rol gespeeld. Begonnen als lid van het algemeen bestuur, hanteerde hij zes jaar lang de voorzittershamer van de lokale CDA-afdeling. Ook was de heer Van Kippersluis lid van de gemeenteraad en fractievoorzitter. Tegelijkertijd was hij lid van diverse commissies ter advisering en ondersteuning van het college van burgemeester en wethouders.

Vanaf 2005 heeft de heer Van Kippersluis tien jaar lang de bewoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude vertegenwoordigd in de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol, het CROS. In die hoedanigheid was hij lid van de Alderstafel en maakte hij deel uit van de werkgroepen Rekenen en Meten, Nomos en de Taskforce Communicatie. Daarnaast was hij Clustervertegenwoordiger voor het Cluster Noordwest (Haarlem en Haarlemmerliede).

Laura Kroon
Laura Kroon begon op haar 14e als vrijwilliger als jeugdleidster bij de Vereniging Don Bosco in Spaarndam. Twee later werd ze een van de organisatoren en begeleiders van de jaarlijkse sportactiviteiten bij het Dorpsfeest Spaarndam. En vanaf haar 18e verzorgt ze ieder jaar met de kinderen van de scholen in Spaarndam de muzikale intocht van Sinterklaas op de Kolk. Laura Kroon heeft ook het kinderkoor van de Rooms Katholieke kerk nieuw leven ingeblazen, door het koor ook buiten de kerk te laten optreden. Met als bijvangst dat ook een aantal moeders van de kinderen zich verenigde in een nieuw koor: Crescendo.

Daarnaast is zij betrokken bij de Oranjefeesten die zij zo’n 15 jaar geleden nieuw leven inblies toen het oude Oranje Comité wegens gebrek aan vrijwilligers ophield te bestaan. Zij draagt zorg voor de aubade die traditioneel in ontvangst wordt genomen door de burgemeesters van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem. Ze spreekt op de avond van 4 mei en ze organiseert de estafette van jongeren om het bevrijdingsvuur op te halen. Sinds twee jaar is Laura Kroon voorzitter van het Comité.

Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft een vriendschapsband met het Poolse Lanckorona in Polen, met als doel jonge inwoners van beide gemeenten kennis te laten maken met andere leefomstandigheden. Laura begeleidt de uitwisselingen tussen de basisscholen.

Voor de benoeming van kinderburgemeester Dave Esselman in 2015 zat Laura in de jury. Een jaar later zat ze in de jury bij de kunstwedstrijd ter ere van de verjaardag van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Dit jaar schrijft én produceert ze een musical in verband met het afscheid van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.